In de Tweede Kamer wordt vooralsnog wat zuinigjes gereageerd op de voorstellen van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.

Alders presenteerde woensdag het concept van het meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020.

“Dit rapport is nu een belangrijke stap, omdat enkele principes worden vastgelegd. Zoals dat de kwetsbaarste gebouwen als eerste worden aangepakt. Het is echter teleurstellend dat onduidelijk blijft om hoeveel gebouwen het gaat, wat er nu precies gaat gebeuren en wanneer Groningers weer veilig zijn”, zegt Stientje van Veldhoven van D66.

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie “mist een duidelijke keuze voor het fors verlagen van de gaswinning, om op die manier het risico op bevingen te verkleinen. Wel zien we meer duidelijkheid over de verstevigingsoperatie, die ingrijpend zal zijn voor bewoners. Hun huizen en scholen moeten worden verstevigd. Daarom moeten bewoners een belangrijke stem hebben bij de uitvoering. Ik hoop verder dat schadeafhandeling veel beter en sneller wordt, nu de beoordeling onafhankelijk van de NAM gaat plaatsvinden.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is ontevreden, ze ziet “te weinig ambitie”. GroenLinks wil dat verantwoordelijk minister Henk Kamp “eindelijk doet wat hij verplicht is en de veiligheid van de Groningers garandeert. De Groningers zijn slachtoffers van fossiele winning. Daarom moeten we overstappen op schone energie.”

De SP noemt de voorgestelde geschillencommissie positief "mits het meteen vertrouwen wekt en de NAM echt naar de achtergrond gaat''. Verder is het concept "weinig concreet op aantallen objecten en de beschikbare bedragen''. De SP had inmiddels wel een "wat meer concrete uitwerking verwacht".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl